Palermo är huvudstad på Sicilien, en av Italiens autonoma regioner, och huvudort i provinsen Palermo. Det är den största staden på ön Sicilien och är belägen på öns nordvästkust. Stadens befolkning är drygt 700 000 invånare. Vid tårna av den italienska stöveln ligger Palermo som en trasig fotboll. Västerut, några mil bort ligger Tunis och Tunisien. Palermo är staden där allt blandas. Nytt och gammalt, arabiskt och gotiskt, pråligt och enkelt. Temperaturen i staden är behaglig året runt. Lägg till spännande mat, Italiens största opera och en fin strand – och du har framgångsreceptet för en weekendresa.

Palermo Punta Raisi Airport

Flygplatsen i Palermo heter Palermo Punta Raisi Airport och ligger 35 km nordväst om centrum. Det billigaste sättet att ta sig från flygplatsen till centrum är med tåget Trinacria Express (enkelbiljett 5,50 euro, en timme). Det är euro som gäller. Vädret i december pendlar mellan regn och molnigt med en temperatur på 18-20 grader. Andra månader är det betydligt varmare och sommartid kan det bli ordentligt hett. Den sicilianska maffian finns och den kallas Cosa Nostra, som betyder vår sak. Men som turist stöter du knappast på den så det är bara att slappna av och njuta av en fantastisk och varierande ö.

På öns västsida finns förutom huvudstaden Palermo, också den lilla hamnstaden och badorten Cefalù, som trots att det är Siciliens andra semesterort lyckats behålla sin ursprungliga charm. Den levande vulkanen Etna, som ligger på östsidan, kan ses från alla håll när man reser på nordöstra Sicilien. På Etnas sidor är marken bördig och här växer bland annat apelsiner, mandariner, citroner och olivträd. I februari-mars håller Etnas två liftsystem som tar dig till skaplig utförsskidåkning öppet. Sicilien har eget självstyre varför Roms politiker inte har mycket att säga till om här

Historia

Lite historia: Fenicier regerar år 858 före Kristus. Höjdpunkten för grekisk civilisation med Syracusa som största stad infaller 500 år före Kristus. Palermo faller för Rom år 254. Barbarerna invaderar Sicilien år 276-78. Constantine den store regerar år 324-327 och huvudstaden i kejsardömet flyttar till Konstantinopel. Vandalerna invaderar Sicilien år 440.

Palermo faller för araberna år 827-31. Palermo är världens största stad efter Konstantinopel år 965. Spanjorerna tar kontroll över Sicilien år 1502. Vulkanen Etna har ett utbrott 1669 och Catania och städer på den östra kusten förstörs. Stora jordbävningar i Catania och östra Sicilien 1693. Brittisk ockupation av Sicilien 1806-09. Revolution på Sicilien 1848-49. Sicilien går samman med Italien år 1861. Emigrationen från Sicilien 1900 är den högsta i Europa. Messina förstörs av jordbävning 1908. Italien går samman med de allierade i första världskriget 1915. Fascism i Italien 1922-43. Stor rättegång mot maffian 1986. Etna får ett utbrott 1992. Den sicilienska gudfadern Totò Riina arresteras 1993. Vänstern vinner i valet 1996 efter 50 år i opposition.

Resor

Direktcharter går till Sicilien. Reguljärflyget går först via någon större stad. Reguljära båtar går mellan San Giovanni och Messina. Det går även färjor från Genova, Livorno, Napoli och Cagliari (Sardinien) samt från Malta och Tunisien. Flera av de lipariska eller eoliska öarna, norr om Sicilien, har mindre stränder (Stromboli, Lipari, Salina etc). Men faktum är att bad från någon av utflyktsbåtarna är snäppet bättre än stränderna.

Smaker

Här finner du det italienska köket kryddat med särskilda sicilianska specialiteter. Färsk fisk, särskilt svärdfisk, och skaldjur är säkra kort. Tomatbaserade pastasåser, gärna med kapris, finns oftast på menyerna. Sicilianare är också extremt förtjusta i efterrätter. Prova gärna cassata, gjord på ricottaost, socker och vanilj. Även glassen är ofta välgjord och god.

Några typiska sicilianska rätter är

  • Pasta con le sarde, makaroner med färska sardiner, fänkål, russin och pinjenötter.
  • Cozze alla marinara, musslor i en vinbaserad soppa.
  • Insalata di arance, apelsin med olja och persilja.
  • Pasta con i broccoli arriminati, pasta kokad med blomkål, ansjovispasta, pinjenötter och saffran.
  • 
Pesce spada alla Ghiotta, svärdfisk kokad i tomatsås med kapris och oliver.
  • Sarde a beccafico, sardiner fyllda med brödsmulor, nötter, torkad frukt och ansjovis.
  • Scaloppini di maiale al Marsala, tunna skivor av fläsk som kokats i Marsalavin.

Vulkanen Etna, från Teatro Greco i Taormina får du en fin utsikt. Staden är mycket pittoresk.
Castilbouno, liten vacker bergsby där filmen Gudfadern spelades in.
Cefalù, flera tusen år gammal stad. Herkules byggde tempel här.
Parco Acheologico, en förhistorisk teater med plats för 16 000 personer. Ligger i staden Siracusa som en gång i tiden kunde mäta sig med Aten.
Stromboli, hyr en guide och gör en vandring upp till toppen av vulkanen på natten.

Ta med

Halsband med lavastenar från Etna eller vulkanöarna norr om Sicilien blir till intressanta gåvor. De bästa av guld- och korallsmycken finns i Palermo, Catania och Taormina. Kläder av italienska designer kan du hitta i butikerna längs Viaale della Libertà i Palermo, Via Etnea i Catania och Corso Umberto i Taormina. Det lokala vinet Vino al la mandorla med mandel finns i Taorminas Corso Umberto. Traditionell mandelkaka och den berömda marsipanen Martorana hittar du över hela Sicilien. Marionettdockor från familjeföretag med över 160 års erfarenhet hittar du på Corso Vittorio Emanuele 445 i Palermo. Traditionella vagnar finns främst i Bagheria och Palermo. Småbrott är ett problem i Palermo trots många poliser. Var extra försiktig i området runt Vucciria-marknaden och hamnen, busstationen på Via Balsamo och sidogatorna i centrum. Undvik området mellan Via Roma och hamnen på natten. SOS tel 113, polis tel 112, brandkår tel 115.