Turistforum

Resor, upplevelser samt nöjen

Boenden och göromål i Björnlidens fjällby

Att ta sig ut i skog i mark, till fots eller kanske på skidor, är avkopplande för själen. I Björnlidens fjällby kan man hyra lägenhet, både större och mindre, för att snabbt kunna ta sig ut i den omgivande naturen för olika aktiviteter, så som fiske, skidåkning och vandring. Läs mer om fjällbyn och vad som finns att göra för den som är på besök.

Boende i Björnlidens fjällby

Brönlidens fjällby erbjuder boenden i form av lägenheter med självhushåll. Det finns totalt 6 lägenheter, med 4–6 bäddar i varje. Till lägenheterna finns gemensam tvättstuga och bastu, och samtliga är utrustade med TV och bredband. Dom mindre lägenheterna är inhysta i en timrad stuga i sann fjällanda, medan dom större finns i ett hus.

Närhet till Grövelsjöfjällen

Brönlidens fjällby och dess bonden ligger i närheten av Grövelsjöfjällen. Till kalfjället är det gångavstånd och vill man åka utför tar man sig till backarna på ca 10 minuter. Har man valt att bo i Björnlidens fjällby finns mycket att göra i den närliggande Grövelsjöfjällen.

 • Fiske – Grövelsjön har ett eftertraktat fiske – här finns många strömmande vatten, tjänar och sjöar att fiska i, där man samtidigt kan njuta av den vackra fjällmiljön. Fisket är tillgängligt året runt, med fiskekort förstås, och flugfiske tycks dra många fiskare till platsen.
 • Längdåkning – Kring Björnlidens fjällby och Grövelsjöfjällen finns över 100 km preparerade spår för skidåkning. I spåren kan man njuta av klassisk längdåkning och skate för den som vill – både på den svenska och den norska sidan av gränsen.
 • Utförsåkning – Föredrar man att åka utför finns backar av dom flesta slag – branta, flacka, pistade och opistade.
 • Skoteråkning – Skoteråkare från hela Sverige letar sig varje år hit för att ge sig ut på äventyr. Området erbjuder många mil av preparerade leder med milsvida vyer som utsikt.
 • Vandring – Besöker man platsen under vår, sommar eller höst finns fina vandringleder som passar för både kortare endagsturer och för längre turer. Här finns vacker orörd natur, renar som strosar fritt och fjälltoppar som sträcker sig mot skyn.

Hyr man ett boende i Björnlidens fjällby har man alltså närhet till det mesta som naturen och fjällvärlden har att erbjuda. Kanske är man inte ens ute efter en massa aktiviteter utan bara av att njuta av den friska fjälluften – vilket kan vara skäl nog till en vistelse.

Om läkarintyg för högre behörighet

För att få högre behörighet på ditt körkort behöver du ett läkarintyg. Boende i Stockholm har en mängd olika kliniker dit de kan gå för att få sitt läkarintyg för högre behörighet. Den högre behörigheten som läkarintyget ger medför att man får laglig rätt att framföra tyngre fordon på vägarna än vanliga personbilar. Oavsett om det är för personligt ändamål eller för ett man behöver läkarintyg för högre behörighet till ett jobb så finns det en mängd olika platser i Stockholm som kan ge dig läkarintyget.

Läkarintygen för högre behörighet kan vara av olika art så som exempelvis ADHD, Aspergers syndrom eller dyslexi eller något annat. Många behöver ett intyg för att kunna få ett jobb där den högre behörigheten som läkarintyget ger medför att man får laglig rätt att framföra tyngre fordon på vägarna än vanliga personbilar.

De olika behörighetsklasserna på körkort?

 • Körkort C1 – lastbilar med maximal vikt 7500 kilo
 • Körkort C1E – samma som ovan med tillägget tungt släp upp till 12 000 kg
 • Körkort CE – samma som ovan men med påkopplat släp utan viktbegränsning
 • Körkort C – också det samma som ovan med tillägget lastbilar utan viktbegränsning samt personbilar upp till 3500 kg och påkopplad släpvagn upp till 750 kg

Utöver de ovan nämnda C-körkorten så finns även D-körkorten. Här finns D, D1, D1E samt DE. Dessa är kopplade till medelstora och större bussar utan inskränkning av antalet passagerare eller längd samt större släp och släp utan viktbegränsningar att koppla till dessa.

Andra orsaker till läkarintyg för högre behörighet i Stockholm

Stockholm körkortsmottagning, Wallberghälsan och Stockholmmedicaloffice är exempel på ställen i Stockholm där det går att få ut läkarintyg, priserna ligger från 900 kronor. Här kan du även få intyg för andra anledningar. För vissa idrottstävlingar som exempelvis att springa ett maraton eller för att åka något långt skidlopp kan arrangören kräva ett läkarintyg. För den som blivit sjuk och missat en flygresa kan ett läkarintyg behövas för att bifoga till handlingarna när man skickar in till försäkringsbolaget om återbetalning.

De ger även intyg som behövs för att visa Sjöfartsverket, för att ta körkort taxi med mera. Oavsett om det är för personligt ändamål eller för ett man behöver läkarintyg för högre behörighet till ett jobb så finns det en mängd olika platser i Stockholm som kan ge dig läkarintyget.

Många mottagningar för vaccination i Stockholm

Vaccinering är viktigt för att skydda dig och dina barn mot farliga sjukdomar både i Sverige och utomlands. Alla som är måna om sin hälsa bör se till att uppdatera sina vaccinationer så att man har ett fullgott skydd. Besök denna klinik för vaccination i Stockholm eller hitta någon annan utförare i din stad. Att boka tid för att hinna få alla doser är avgörande för hur väl skyddet skall bli. Vissa vaccin behöver flera doser med en viss tid mellan varje. Fråga din vaccinationsgivare för vidare info så ni kan planera i god tid.

De flesta vaccin ger dig skydd i många år men vissa vaccin behöver fyllas på med jämna mellanrum. För att få rådgivning inför din semesterresa så kan du besöka en vaccinmottagning i Stockholm. Förutom resevaccin så erbjuder en mottagning vaccin mot andra sjukdomar som livmoderhalscancer, bältros, TBE, vattkoppor och influensa. De som regelbundet vistas i områden där finns mycket fästingar kan överväga att vaccinera sig mot TBE eller fästingburen hjärnhinneinflammation.

Vaccinera för de yngre

Ett barn måste fyllt 1 år innan de kan vaccineras mot TBE. Personer som är allergiska mot ägg bör rådgöra med sin läkare innan de tar vaccinet eftersom det innehåller äggvita. När du ska vaccinera ditt barn så finns läkare tillgängliga som hjälper dig med rådgivning. Vaccinationer omfattas dessvärre inte av högkostnadsskyddet och priserna varierar. De flesta mottagningar för vaccin i Stockholm har en prislista publicerad på sin hemsida. Alla kan vaccineras är den generella rekommendationen men om du har en sjukdom som påverkar immunsystemet så bör du rådgöra med din läkare innan vaccinering. Om du är gravid kan särskilda saker gälla vid vaccinering, rådgör med din vaccinationsläkare. Om du är sjuk med feber bör du undvika vaccinering tills du är frisk igen.

Resevaccin

Ska du ut på en resa är det extra aktuellt att uppdatera ditt vaccinationsskydd. Gula febern är en sjukdom som många vaccinerar sig mot, inte minst för att du inte tillåts resa in i vissa länder utan bevis på att du är vaccinerad. Hepatit är en annan sjukdom som du kan vaccinera dig mot inför resan. Ofta kräver detta fler doser än en dos som tas med några veckors mellanrum, så se till att vara ut i god tid innan avresan. Vaccinationsmottagningarna i Stockholm kan även ge dig råd kring hur du skyddar dig mot sjukdomar på resan, samt skriva ut medicin mot malaria om du ska vistas i områden där malaria förekommer.

Om Palermo

Palermo är huvudstad på Sicilien, en av Italiens autonoma regioner, och huvudort i provinsen Palermo. Det är den största staden på ön Sicilien och är belägen på öns nordvästkust. Stadens befolkning är drygt 700 000 invånare. Vid tårna av den italienska stöveln ligger Palermo som en trasig fotboll. Västerut, några mil bort ligger Tunis och Tunisien. Palermo är staden där allt blandas. Nytt och gammalt, arabiskt och gotiskt, pråligt och enkelt. Temperaturen i staden är behaglig året runt. Lägg till spännande mat, Italiens största opera och en fin strand – och du har framgångsreceptet för en weekendresa.

Palermo Punta Raisi Airport

Flygplatsen i Palermo heter Palermo Punta Raisi Airport och ligger 35 km nordväst om centrum. Det billigaste sättet att ta sig från flygplatsen till centrum är med tåget Trinacria Express (enkelbiljett 5,50 euro, en timme). Det är euro som gäller. Vädret i december pendlar mellan regn och molnigt med en temperatur på 18-20 grader. Andra månader är det betydligt varmare och sommartid kan det bli ordentligt hett. Den sicilianska maffian finns och den kallas Cosa Nostra, som betyder vår sak. Men som turist stöter du knappast på den så det är bara att slappna av och njuta av en fantastisk och varierande ö.

På öns västsida finns förutom huvudstaden Palermo, också den lilla hamnstaden och badorten Cefalù, som trots att det är Siciliens andra semesterort lyckats behålla sin ursprungliga charm. Den levande vulkanen Etna, som ligger på östsidan, kan ses från alla håll när man reser på nordöstra Sicilien. På Etnas sidor är marken bördig och här växer bland annat apelsiner, mandariner, citroner och olivträd. I februari-mars håller Etnas två liftsystem som tar dig till skaplig utförsskidåkning öppet. Sicilien har eget självstyre varför Roms politiker inte har mycket att säga till om här

Historia

Lite historia: Fenicier regerar år 858 före Kristus. Höjdpunkten för grekisk civilisation med Syracusa som största stad infaller 500 år före Kristus. Palermo faller för Rom år 254. Barbarerna invaderar Sicilien år 276-78. Constantine den store regerar år 324-327 och huvudstaden i kejsardömet flyttar till Konstantinopel. Vandalerna invaderar Sicilien år 440.

Palermo faller för araberna år 827-31. Palermo är världens största stad efter Konstantinopel år 965. Spanjorerna tar kontroll över Sicilien år 1502. Vulkanen Etna har ett utbrott 1669 och Catania och städer på den östra kusten förstörs. Stora jordbävningar i Catania och östra Sicilien 1693. Brittisk ockupation av Sicilien 1806-09. Revolution på Sicilien 1848-49. Sicilien går samman med Italien år 1861. Emigrationen från Sicilien 1900 är den högsta i Europa. Messina förstörs av jordbävning 1908. Italien går samman med de allierade i första världskriget 1915. Fascism i Italien 1922-43. Stor rättegång mot maffian 1986. Etna får ett utbrott 1992. Den sicilienska gudfadern Totò Riina arresteras 1993. Vänstern vinner i valet 1996 efter 50 år i opposition.

Resor

Direktcharter går till Sicilien. Reguljärflyget går först via någon större stad. Reguljära båtar går mellan San Giovanni och Messina. Det går även färjor från Genova, Livorno, Napoli och Cagliari (Sardinien) samt från Malta och Tunisien. Flera av de lipariska eller eoliska öarna, norr om Sicilien, har mindre stränder (Stromboli, Lipari, Salina etc). Men faktum är att bad från någon av utflyktsbåtarna är snäppet bättre än stränderna.

Smaker

Här finner du det italienska köket kryddat med särskilda sicilianska specialiteter. Färsk fisk, särskilt svärdfisk, och skaldjur är säkra kort. Tomatbaserade pastasåser, gärna med kapris, finns oftast på menyerna. Sicilianare är också extremt förtjusta i efterrätter. Prova gärna cassata, gjord på ricottaost, socker och vanilj. Även glassen är ofta välgjord och god.

Några typiska sicilianska rätter är

 • Pasta con le sarde, makaroner med färska sardiner, fänkål, russin och pinjenötter.
 • Cozze alla marinara, musslor i en vinbaserad soppa.
 • Insalata di arance, apelsin med olja och persilja.
 • Pasta con i broccoli arriminati, pasta kokad med blomkål, ansjovispasta, pinjenötter och saffran.
 • 
Pesce spada alla Ghiotta, svärdfisk kokad i tomatsås med kapris och oliver.
 • Sarde a beccafico, sardiner fyllda med brödsmulor, nötter, torkad frukt och ansjovis.
 • Scaloppini di maiale al Marsala, tunna skivor av fläsk som kokats i Marsalavin.

Vulkanen Etna, från Teatro Greco i Taormina får du en fin utsikt. Staden är mycket pittoresk.
Castilbouno, liten vacker bergsby där filmen Gudfadern spelades in.
Cefalù, flera tusen år gammal stad. Herkules byggde tempel här.
Parco Acheologico, en förhistorisk teater med plats för 16 000 personer. Ligger i staden Siracusa som en gång i tiden kunde mäta sig med Aten.
Stromboli, hyr en guide och gör en vandring upp till toppen av vulkanen på natten.

Ta med

Halsband med lavastenar från Etna eller vulkanöarna norr om Sicilien blir till intressanta gåvor. De bästa av guld- och korallsmycken finns i Palermo, Catania och Taormina. Kläder av italienska designer kan du hitta i butikerna längs Viaale della Libertà i Palermo, Via Etnea i Catania och Corso Umberto i Taormina. Det lokala vinet Vino al la mandorla med mandel finns i Taorminas Corso Umberto. Traditionell mandelkaka och den berömda marsipanen Martorana hittar du över hela Sicilien. Marionettdockor från familjeföretag med över 160 års erfarenhet hittar du på Corso Vittorio Emanuele 445 i Palermo. Traditionella vagnar finns främst i Bagheria och Palermo. Småbrott är ett problem i Palermo trots många poliser. Var extra försiktig i området runt Vucciria-marknaden och hamnen, busstationen på Via Balsamo och sidogatorna i centrum. Undvik området mellan Via Roma och hamnen på natten. SOS tel 113, polis tel 112, brandkår tel 115.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén