Vaccinering är viktigt för att skydda dig och dina barn mot farliga sjukdomar både i Sverige och utomlands. Alla som är måna om sin hälsa bör se till att uppdatera sina vaccinationer så att man har ett fullgott skydd. Besök denna klinik för vaccination i Stockholm eller hitta någon annan utförare i din stad. Att boka tid för att hinna få alla doser är avgörande för hur väl skyddet skall bli. Vissa vaccin behöver flera doser med en viss tid mellan varje. Fråga din vaccinationsgivare för vidare info så ni kan planera i god tid.

De flesta vaccin ger dig skydd i många år men vissa vaccin behöver fyllas på med jämna mellanrum. För att få rådgivning inför din semesterresa så kan du besöka en vaccinmottagning i Stockholm. Förutom resevaccin så erbjuder en mottagning vaccin mot andra sjukdomar som livmoderhalscancer, bältros, TBE, vattkoppor och influensa. De som regelbundet vistas i områden där finns mycket fästingar kan överväga att vaccinera sig mot TBE eller fästingburen hjärnhinneinflammation.

Vaccinera för de yngre

Ett barn måste fyllt 1 år innan de kan vaccineras mot TBE. Personer som är allergiska mot ägg bör rådgöra med sin läkare innan de tar vaccinet eftersom det innehåller äggvita. När du ska vaccinera ditt barn så finns läkare tillgängliga som hjälper dig med rådgivning. Vaccinationer omfattas dessvärre inte av högkostnadsskyddet och priserna varierar. De flesta mottagningar för vaccin i Stockholm har en prislista publicerad på sin hemsida. Alla kan vaccineras är den generella rekommendationen men om du har en sjukdom som påverkar immunsystemet så bör du rådgöra med din läkare innan vaccinering. Om du är gravid kan särskilda saker gälla vid vaccinering, rådgör med din vaccinationsläkare. Om du är sjuk med feber bör du undvika vaccinering tills du är frisk igen.

Resevaccin

Ska du ut på en resa är det extra aktuellt att uppdatera ditt vaccinationsskydd. Gula febern är en sjukdom som många vaccinerar sig mot, inte minst för att du inte tillåts resa in i vissa länder utan bevis på att du är vaccinerad. Hepatit är en annan sjukdom som du kan vaccinera dig mot inför resan. Ofta kräver detta fler doser än en dos som tas med några veckors mellanrum, så se till att vara ut i god tid innan avresan. Vaccinationsmottagningarna i Stockholm kan även ge dig råd kring hur du skyddar dig mot sjukdomar på resan, samt skriva ut medicin mot malaria om du ska vistas i områden där malaria förekommer.